Afsluitend concert project muziek in de klas

Categorieën Nieuws

Wezep – Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft op de basisscholen De Bron en De Rank in Wezep het project Muziek in de Klas gedraaid. Dit project wordt voor dit cursusjaar op vrijdagavond 5 juli afgesloten met een openbaar concert waaraan ook de Christelijke Muziekvereniging De Eendracht uit Wezep haar medewerking verleent.

Muziek in de Klas is een bijzonder project dat in de provincie Gelderland draait onder aansturing van onder meer de stichting Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) en EDU-ART. Doelstelling van het project is muziek al vroegtijdig bereikbaar te maken voor ieder kind in Gelderland. Daarom leren basisschoolleerlingen van een Muziek in de klas-school , zoals in Wezep op De Bron en De Rank, al onder schooltijd een instrument bespelen. Leerlingen op deze scholen krijgen gewoon in hun eigen klas muziekles van een professionele muziekdocent. Plezier in muziek en samenspel staan hierbij voorop. Basisscholen, muziekscholen en of muziekverenigingen slaan hiertoe de handen ineen. De basisschool verankert muziekeducatie in haar curriculum.

Het bijzondere van dit project is ook dat er groepslessen worden gegeven in plaats van muzieklessen aan individuele kinderen. Docenten, leerkrachten en amateurs leren muziek in de klas met en van elkaar. Samen ontwikkelt men nieuwe vormen van muziekeducatie. Alle partijen in een muziek in de klas-gemeente werken samen aan één doel: kwalitatief goede muziekeducatie, bereikbaar voor ieder kind.
Inmiddels zijn in de provincie Gelderland al vele honderden kinderen die via Muziek in de Klas in aanraking komen met een muziekinstrument. Eindelijk is dit niet alleen voor die kinderen met muzikale ouders, maar voor alle kinderen! Zo heeft men geleerd hoe heerlijk het is om te zingen, te klappen, te dansen en dan ook nog geluid maken met een echt muziekinstrument.

Muziekeducatie is belangrijk voor een kind. Muziek inspireert, verstilt, ontroert en verzoent. Het brengt mensen samen, scherpt het verstand en spreekt emoties aan. Hoe heerlijk is het om in een groep muziekles te krijgen, je leert van én met elkaar, je leert in je eigen tempo en het belangrijkste: je hebt plezier. De educatieve vaardigheden die je leert in het muziekonderwijs zijn overigens ook heel goed toepasbaar in andere maatschappelijke en sociale disciplines. Ook dit geeft daarom een meerwaarde aan muziekonderwijs zoals in dit project wordt toegepast.
De vakdocenten Henk van de Wetering en Hendry van Loo werken nu al twee jaar op De Bron en De Rank volgens de educatieve uitgangspunten van het project Muziek in de Klas. Ook in Wezep wordt op deze scholen muziekeducatie via groepslessen gegeven. Deze filosofie pas heel goed bij de uitgangspunten van de Christelijke Muziekvereniging De Eendracht in Wezep. Ook bij De Eendracht werkt men al een paar jaar met opleidingsgroepen. Naast de lessen in een groep, gaat men al gauw samenspelen met meer muzikanten die ook op verschillende instrumenten spelen. Daarom beschikt De Eendracht ook over een tweetal opleidingsorkesten. Logisch dat De Eendracht graag in de volle breedte haar medewerking verleent aan de afsluiting van het Muziek in de klas-project voor dit cursusjaar. De Eendracht zal een paar muziekwerken ten gehore brengen om te laten horen waar een muziekopleiding toe kan leiden. Zo zal er een koraalbewerking te horen zijn in A Swedisch Folk Song naast een paar goed in het gehoor gelegen marsen als Imperial March en Brazil. Gulliver’s Travels is een vierdelig muzikaal sprookje die te beluisteren zal zijn in Wezep. De Oeroeboeroestan Overture is een geweldig stuk van componist Harrie Janssen dat De Eendracht graag speelt. Heel spectaculair is A tribute to Georges Gershwin waarin naast muzikale schoonheid in klanken de drummers zich flink kunnen uitleven vanwege de vele drumsolo’s. De basisschoolleerlingen die aan het project meegedaan hebben zullen ook in een aantal muziekstukken meespelen met De Eendracht.
Het concert ter afsluiting van dit project is openbaar. Vanzelfsprekend zijn ouders en familieleden van de basisschoolleerlingen van harte welkom. Omdat betrokken docenten het project graag willen uitbreiden naar meer basisscholen, zijn geïnteresseerden van en namens die andere basisscholen zeer welkom om kennis te nemen van het project Muziek in de Klas. Na afloop van de avond is het mogelijk om met de docenten en andere betrokkenen over het project van gedachten te wisselen. Uiteraard zijn ook andere belangstellenden van harte welkom bij dit afsluitend concert. De avond begint om 19.00 uur en heeft plaats in Het Noorderlicht, Marienrade 1 in Wezep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *