Gezamenlijk muziekverenigingen introduceren Aqua-Music

 

De gemeente Aqua - MusicOldebroek kent een rijke muzikale historie. Er zijn veel actieve muziekverenigingen. De aandacht voor het verenigingsleven in het algemeen neemt af. Mede door het wegvallen van gemeentelijke subsidies ontstond het plan voor de muziekverenigingen in de kernen Wezep en Hattemerbroek, een samenwerking in het leven te roepen met als doel muziek, ritme en bewegen op de kaart te zetten. Dat wordt gedaan door de basisscholen een lesprogramma aan te bieden dat op 25 oktober afgesloten wordt met een spetterend muzikaal spektakel waar kinderen de hoofdrol vervullen. U bent daarbij van harte welkom.

 

Aanleiding

Op gebied van muziekonderwijs verandert er veel. Muziekscholen houden op te bestaan door het wegvallen van gemeentelijke subsidies. Muziek, ritme en bewegen worden niet meer gezien als een kerntaak van de gemeente. Maar ze zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en voor de sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Uit de formele samenwerking tussen de verenigingen is een uniek lesprogramma ontstaan bestemd voor basisscholen en het idee voor een afsluitend muziekspektakel op 25 oktober aanstaande. Daarmee wordt de aandacht gevestigd op muziek, ritme en bewegen en de positieve bijdrage hiervan bij zowel jong als oud. Want dit mag in onze regio niet verloren gaan. Vrijwilligers van de samenwerkende muziekverenigingen, de Gemeente Oldebroek en de Rabobank maken dit onder meer mogelijk.

 

Deelnemende basisscholen

Alle basisscholen uit de gemeente Wezep en Hattemerbroek nemen deel aan het lesprogramma en het afsluitende muziekspektakel. Het zijn CBS de Bron, de Goede Herderschool, de Uilenhorst, Gereformeerde basisschool de Klepperbelt, CB Oranjeschool, CB de Rank, openbare Daltonschool Wereldweide, de Meidoorn en de Nassauschool uit Hattemerbroek. De rol van de scholen is om actief aan de slag te gaan met het aangeboden lesprogramma. Aan de leerlingen van de onderbouw is gevraagd om zoveel mogelijk vissen te maken die zullen dienen als decoratie bij het afsluitende muziekspektakel. De leerlingen in de bovenbouw is gevraagd om hun fantasie te gebruiken bij het maken van een muzikale schatkist, die in de aankleding een belangrijk decorstuk wordt.

 

Veel enthousiasme bij aanbieden les-schatkist

Op 5 september werd het les- en muziekprogramma bij de basisscholen aangeboden in de vorm van een les-schatkist. Het lesprogramma met een duur van van ongeveer 6 weken is een opmaat naar het aankomende muziekspektakel. Door het aanbieden ervan aan de basisscholen werd de interesse al snel gewekt bij leerkrachten en leerlingen. Het biedt een schat aan muzikaliteit, zoals een lesmap met diverse muzikale voorwerpen en materialen. Het lesprogramma voor de komende weken bevat onderwerpen zoals muzikale kleurplaten, puzzels, een muziekspel, oefeningen met muziekinstrumenten, draaien met een baton, kledij tijdens optredens, het opmaken bij de majorette, etc. Bij het aanbieden van dit lesmateriaal was er erg veel enthousiasme bij de leerkrachten om aan de slag te gaan.

 

Muzikaal spektakel Aqua-Music

Op 25 oktober wordt het programma afgesloten door een groot muzikaal spektakel in de Kamphal te Wezep. In het middagprogramma zijn er allerlei activiteiten in de vorm van workshops die speciaal opgezet zijn voor leerlingen van de deelnemende basisscholen. Daar kunnen de leerlingen de opgedane kennis en hun interesse in muziek op een speelse manier omzetten in een praktische deelname. Als samenbindend thema is gekozen voor Aqua-Music.  Het ‘Carnaval der Dieren’ is tevens een onderwerp in het lesprogramma en wordt in het avondprogramma uitgebeeld. Tijdens het middagprogramma kunnen geïnteresseerden in muziek een kijkje komen nemen in de Kamphal.

 

Avondvoorstelling Aqua-Music voor jong en oud

Het lesprogramma in de basisscholen, de muzikale en creatieve voorbereidingen door de leerlingen, het middagprogramma met de vele workshops, wordt afgesloten met een gezamenlijke voorstelling in de Kamphal vanaf 19:30. Tijdens de avondvoorstelling zullen ook de plaatselijke (muziek)verenigingen zich presenteren. Alle geïnteresseerden in muziek van jong tot oud, ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, buren, vrienden en kennissen, zijn van harte welkom tijdens deze avondvoorstelling. De entree is gratis. De Kamphal is vanaf 19:00 geopend.

 

Te behalen doelen

De samenwerkende muziekverenigingen zijn Blokfluitensemble Wezep (FEW), Majorettevereniging Majofique, Christelijke muziekvereniging De Eendracht Wezep en de van Limburg Stirum Korpsen. Het doel is om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met muziek, wat je ermee kan doen en wat je ermee kunt beleven. Daarnaast krijgen de kinderen inzicht in de manier waarop zij muziek kunnen maken in de gemeente Wezep. Verder is het doel dat door deelname aan Aqua Music kinderen, maar ook ouderen, warm worden gemaakt voor muziek en dat zij kunnen kiezen voor een vereniging die het beste bij hem of bij haar past. Maar boven alles staat het hebben van plezier met muziek, ritme en beweging!

 

Sponsoren Muziekspektakel ‘Aqua-Music 25 oktober 2014:

Sponsoren Muziekspektakel ‘Aqua-Music 25 oktober 2014

Bakkerij De Hoop

Bakkerij Kroese

Bakkerij Van Olst

Cafetaria Borst

Cafetaria AnyTyme Station 134

Homedecoratie, Klompen & Snackbar Nagelhout

Keurslagerij Wim en Henk Bos

Marktslager Ter Weele

BONI supermarkt Wezep

PLUS supermarkt Wezep

Veldkamp Wonen en Slapen

‘Het Nieuwe Stenen Tijdperk’

Verzekeringskantoor Amptmeijer

E-Mobile Wezep

‘De 4 Jaargetijden’

Kwekerij Souman

Bredewold, Creatie, web & print

Gemeente Oldebroek

Hollander Kantoorwensen op Maat

Blok Borduren

Textieldruk UTS Hersevoort BV

Rabobank

 

1 gedachte op & ldquo;MUZIEKFESTIVAL ‘AQUA-MUSIC’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *