SUCCESVOL OPTREDEN CMV DE EENDRACHT WEZEP OP HET ONFK DRACHTEN

Categorieën A-orkest,Evenementen

Drachten – CMV De Eendracht uit Wezep heeft zaterdagavond 5 april een succesvol optreden verzorgd tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in theater De Lawei in Drachten. De uitvoering van het verplichte werk Omaggio, gecomponeerd door de componist Marco Pütz, werd door de jury gewaardeerd met de score van 86 punten.

CMV De Eendracht Wezep, uitkomend op het hoogste niveau in de 1e divisie, deed voor het eerst keer in haar bestaan mee aan dit prestigieuze kampioenschap en mocht zich meten met 6 andere toporkesten uit Nederland. Alle orkesten dienden het speciaal voor het kampioenschap gecomponeerde Omaggio van de componist Marco Pütz uit te voeren. Omaggio is een moeilijk en uitdagend werk gebaseerd op motieven uit het laatste deel van de 3e symfonie van de Franse componist Camille Saint-Saëns, ook wel de orgelsymfonie genoemd. Virtuoze en melodische passages wisselen zich in dit werk af en vraagt veel van het kunnen van de musici. Een bijzondere compositie waaruit de techniek als ook de muzikaliteit van de orkesten prima beoordeeld kan worden.
De afgelopen maanden is het orkest onder leiding van haar dirigent Hendry van Loo intensief met het instuderen en interpreteren van Omaggio bezig geweest. Hierbij was ook de herkomst van het melodisch materiaal een belangrijk uitgangspunt voor de gekozen interpretatie van de compositie aangezien bepaalde fragmenten puur vanuit het orgelgedeelte van de symfonie afkomstig waren. Het koraal in het midden, wat fugatisch opgebouwd werd en uiteindelijk in een geweldige apotheose eindigt, werd met veel zorg voorbereid. Vooral in de afgelopen week werd bijna dagelijks gerepeteerd door het hele orkest en ook binnen afzonderlijke secties. Na een laatste inspeeluur in Wezep vertrokken de musici vol enthousiasme en goede moed per touringcar naar Drachten.
CMV De Eendracht mocht na loting als 3e orkest tijdens het kampioenschap aantreden voor een aanzienlijk aantal luisteraars in de grote theaterzaal van De Lawei in Drachten. De jury, die bestond uit Jacob Slagter, Jouke Hoekstra en Luuk Tuinstra, luisterde vanachter een scherm onbekend met het orkest dat op dat moment speelde. De uitvoering van Omaggio verliep naar wens. Onder de luisteraars bevond zich ook de componist Marco Pütz zelf die, zoals waargenomen, bij het koraal in het middendeel op het puntje van zijn stoel ging zitten. Achteraf gaf de componist ook aan dat hij deze interpretatie zeer bijzonder en muzikaal vond en dat hij er enorm van had genoten. Ook andere luisteraars gaven te kennen geraakt te zijn door de intensiteit van deze uitvoering. Alleen hierom kon al van een succesvol optreden gesproken worden.
Rond 23.00 maakte de jury de uitslag bekend. De uitvoering van CMV De Eendracht werd door deze jury beloond met 86 punten wat tot grote enthousiasme en ontlading leidde bij de muzikanten van de vereniging. Omaggio is een werk dat tot de hoogste moeilijkheidsgraad behoort en voor De Eendracht was het dan ook een buitengewoon grote uitdaging om met deze compositie mee te doen aan een beoordelingskampioenschap op het allerhoogste niveau. Het behaalde resultaat is een mooie beloning voor een periode van intensieve studie en meteen ook een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan waaruit duidelijk is geworden dat het orkest een enorme progressie heeft doorgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *